برگزاری نخستین نشست تخصصی واحدهای اقتصادی استان کرمان با حضور مدیرعامل "تملت"
تاريخ: 1400/09/27

برگزاری نخستین نشست تخصصی واحدهای اقتصادی استان کرمان با حضور مدیرعامل "تملت"

اولین نشست تخصصی واحدهای اقتصادی استان کرمان با نهادهای مالی بازار سرمایه در حالی روز چهارشنبه گذشته در اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی کرمان برگزار شد که در این نشست مدیرعامل تامین سرمایه بانک ملت به تشریح انواع ابزارهای تامین مالی پروژه‌ها پرداخت و اظهار امیدواری کرد که بتوان از پتانسیل بازار سرمایه در تامین مالی پروژه‌های استان کرمان، بهره‌برداری بیشتری داشت.

به گزارش روابط عمومی تامین سرمایه بانک ملت، نشست تخصصصی «واحدهای اقتصادی با نهادهای مالی بازار سرمایه» روز چهارشنبه 24 آذرماه 1400 با حضور مدیرعامل تامین سرمایه بانک ملت و جمعی از مدیران و فعالان اقتصادی استان کرمان در اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی کرمان برگزار شد. در این نشست مدیرعامل تامین سرمایه بانک ملت به تشریح انواع روش‌ها و ابزارهای تامین مالی بنگاه‌های اقتصادی از بستر بازار سرمایه پرداخت و فعالان اقتصادی استان کرمان که در این جلسه حضور داشتند نیز پرسش‌ها و مسائل خود را در جهت تشریح و تعریف مسائل و چالش‌های تامین مالی پروژه‌های استانی و شرایط انطباق مدل های تامین مالی آن‌ها با ابزار های بازار سرمایه مطرح کردند. در پایان نیز مقرر شد امکان تامین مالی این پروژه‌ها از بازار سرمایه توسط کمیسیون سرمایه‌گذاری بررسی و نتایج آن اعلام شود.
در این جلسه سیدمهدی طبیب‌زاده، رئیس اتاق کرمان با اظهار این مطلب که در حال حاضر تامین منابع مالی تمامی پروژه های کرمان با محوریت بانک ها صورت می گیرد، گفت: در این زمینه منابع مالی بازار سرمایه چندان راهگشا نبوده است. هر چند استان کرمان سهم خوبی در بازار سرمایه دارد اما نتوانسته از فرصت و منابع این بازار سهمی داشته باشد و به همین دلیل ارائه راهکارهای استفاده از بازار سرمایه در دستور کار قرار دارد.
وی در ادامه افزود: یکی از پاشنه های آشیل کشور سیستم بانکی است، اما اتاق کرمان با کمک مشاوران خبره و روش‌های مختلف، چگونگی استفاده از ظرفیت بازار سرمایه را بررسی خواهد کرد.
مغفول ماندن ظرفیت بازار سرمایه
در ادامه این نشست علی نقوی، رئیس کمیسیون سرمایه گذاری و امورزیربنایی اتاق کرمان، با اظهار این مطلب که ظرفیت مهم بازار سرمایه برای تامین مالی پروژه‌های زیربنایی مغفول مانده است، گفت: اتاق کرمان در دوره نهم فعالیت هیئت نمایندگان سعی دارد با مشارکت فعال بخش خصوصی و همکاری نهادهای مالی، با تعریف مدلهای متنوع تامین مالی، زمینه را برای توسعه سرمایه‌گذاری در استان فراهم کند.
نقوی در ادامه تاکید کرد: نقش بازار سرمایه در پیشبرد، اجرا و عملیاتی کردن پروژه‌ها بسیار حیاتی و مهم است.
وی در ادامه به همایش پیش روی استان کرمان در سال آینده اشاره کرد و افزود: در اردیبهشت‌ماه سال آینده همایش فرصت‌های سرمایه‌گذاری با محوریت معرفی پروژه‌ها و فرصت‌های سرمایه‌گذاری دارای توجیه فنی و اقتصادی استان برگزار خواهد شد که نقش بازار سرمایه در پیشبرد عملیاتی کردن این پروژه‌ها بسیار مهم است.


نگاهی به ابزارهای متنوع بازار سرمایه
در ادامه این نشست، سید روح‌اله حسینی مقدم مدیرعامل تامین سرمایه بانک ملت گفت: بررسی اقتصاد جهان نشان از دوران بسیار سخت اقتصاد در کل دنیا طی سالهای 2020 و 2021 دارد. به طوریکه پاندمی کرونا سبب شد تا شرایط سختی برای کسب و کارهای بزرگ و کوچک ایجاد شود و همین امر دگرگونی در فعالیت ها را سبب شد.
وی در ادامه با اظهار این مطلب که مهمترین موضوع در حال حاضر روند اقتصادی در سال های بعد به ویژه سال 2022 است، گفت: تحلیل‌ها در دنیا نشان می دهد اقتصاد جهانی تا سال 2023 مسیر رو به رشد را طی خواهد کرد که این موضوع برای کشور ما که صادرات محور و کامودیتی محور است، نقشی مهم دارد.
حسینی مقدم با تاکید بر اینکه چشم انداز بعد از رکود کرونا روند رو به رشدی را به اقتصاد کشور خواهد داد، گفت: باید با استفاده از این توسعه اقتصادی، برای بسیاری از چالش های موجود راه حل مناسب را پیدا کرد.
مدیرعامل «تملت» تشکیل سرمایه ثابت در کشور را به عنوان عامل توسعه اقتصادی بسیار کم دانست و تصریح کرد: اگرچه تسهیلات زیادی پرداخت شده و تامین مالی‌ها صورت گرفته اما، بخش عمده این موارد از نظر اقتصادی سرمایه‌گذاری محسوب نمی شود بلکه تغییر سرمایه اموال بوده است. 
حسینی مقدم با بیان اینکه متغیرهایی مانند تحریم و رکود، موانع توسعه هستند، تصریح کرد: در سال گذشته ۲۲۰۰ هزار میلیارد تومان ارزش تامین مالی از بازار پول و بازار سرمایه بود که ۸۴ درصد از طریق بازار پول (بامحوریت بانک‌ها) و تنها ۱۶ درصد در از طریق بازار سرمایه بوده است.
به گفته وی، هر چند روند رو به رشدی در تامین مالی بنگاه‌های اقتصادی از بستر بازار سرمایه تشکیل شده اما بررسی‌ها نشان از آن دارد که ابزارهای موجود در بازار سرمایه برای تامین نقدینگی کسب و کارهای کوچک کافی نبوده و باید راهکار مناسب برای رشد این امر درنظر بگیریم.
وی در ادامه به تشریح انواع ابزارهای تامین مالی پروژه ها پرداخت و استفاده از ابزارهای بازار سرمایه در راستای تامین مالی پروژه‌های را حول دو محور تامین مالی مبتنی بر سرمایه و بدهی بیان کرد و افزود: تشکیل صندوق های سرمایه‌گذاری خصوصی، عرضه سهام و مشارکت های عمومی-خصوصی از مهمترین ابزارهای مبتنی بر سرمایه است. 
حسینی مقدم در ادامه افزود: همچنین ابزارهایی مانند شرکت‌های سهامی عام پروژه و همچنین انواع اوراق بدهی از جمله اوراق مشارکت، اوراق اجاره، اوراق مرابحه، اوراق منفعت، اوراق رهنی، اوراق خرید دین و اوراق سلف موازی استاندارد از انواع اوراق مبتنی بر بدهی هستند.
مدیرعامل تامین سرمایه بانک ملت در ادامه به تشریح سازوکار هر کدام از اوراق مزبور پرداخت و تاکید کرد: می‌بایست با طراحی ابزارهای گوناگون، مسیر تامین مالی بنگاه‌های اقتصادی را از سمت بازار سرمایه قرار دهیم تا نه تنها نگاه به پتانسیل‌های بازار سرمایه تقویت شود، بلکه هزینه تامین مالی بنگاه‌ها نیز کاهش یابد.


تببین مدل‌های تامین مالی خاص منطبق بر شرایط ویژه
در ادامه این نشست سعید شعرباف شهردار کرمان با بیان اینکه در شهرداری‌ها مهم‌ترین دارایی زمین، پروانه، املاک و مستغلات است، گفت: به نظر می‌رسد الگوی موفق یا نیمه موفقی در تامین مالی پروژه‌های شهری با استفاده از بازار سرمایه که ساختار مشخص با مخاطبان انبوه داشته باشد، وجود ندارد.
وی ادامه داد: تاکنون صندوق‌های مستغلات موفقی را نداشته‌ایم و اکثر فعالیت‌ها در بازار سرمایه در حوزه اوراق مشارکت به دو موضوع حمل و نقل و بافت‌فرسوده محدود شده است.
شهردار کرمان در ادامه تاکید کرد: برای بازگشایی معابر وسیع مانند بلوار شهید سلیمانی که 10 کیلومتر آن از بافت گران قیمت عبور می کند و آزادسازی آن شرایط متفاوتی دارد، بایستی مدل‌های تامین مالی منطبق بر شرایط ویژه این پروژه‌ها تبیین شود.

 

نشست تخصصی واحدهای اقتصادی کرما