5 توصیه روان‌شناسانه برای سرمایه‌گذاری
تاريخ: 1402/02/13

5 توصیه روان‌شناسانه برای سرمایه‌گذاری

یکی از مهارت‌هایی که سرمایه‌گذاران موفق را از سایر سرمایه‌گذاران متمایز می‌کند، مهارت‌های روانشناسانه آن‌ها در امر سرمایه‌گذاری است.

 

در شرایطی که بازارها با نوسانات زیاد همراه هستند و هیجانات مختلف چاشنی تصمیمات افراد شده‌ است، به‌کارگیری چند توصیه مهم برای کنترل عوامل روانی و احساسی به شما کمک می‌کند از تصمیمات سرمایه‌گذاری در اثر ترس، هیجان، احساس جاماندگی، انتقام و .... دوری کنید. 
واقعیت آن است که روانشناسی سرمایه‌گذاری نه یک مفهوم بی‌کاربرد که برای حرفه‌ای‌ها در امر سرمایه‌گذاری یک راهبرد اصلی به حساب می‌آید. گاهی این محاسبات روانشناسی در سرمایه‌گذاری به صورت غریزی رخ داده است اما امروز به صورت یک سری دستورالعمل‌ها در تکنیک‌های سرمایه گذاری تدریس می‌شود.
در ادامه با ما همراه باشید.

1. صبور باشید

اثربخشی سرمایه‌گذاری در بازارهای مالی، نیاز به برنامه بلندمدت دارد. در تعریف سرمایه‌گذاری بلندمدت بین فعالان بازار اختلاف نظر وجود دارد، اما معمولا در مورد بازه زمانی آن از حداقل یک‌ماه تا یک، سه یا پنج سال اتفاق نظر وجود دارد. 
در ساختار اقتصادی ایران که شرایط تورمی بر آن سایه افکنده است؛ قیمت ریالی دارایی‌های مختلف از جمله سهام، به دلیل افت ارزش ریال عموما با رشد روبه‌رو خواهد بود. بنابراین، سرمایه‌گذاران بازار سرمایه در بازه زمانی بلندمدت حتی بدون دانش تحلیلی و صرفا با سرمایه‌گذاری در این بازار، سود خوبی را تجربه می‌کنند. ضمن اینکه بازار سرمایه همواره تمایل دارد حتی از بدترین وضعیت بازدهی‌ به سرعت به بهترین وضعیت بازدهی‌ بازگردد. وقتی بازده بلندمدت بازار سرمایه را نسبت به اکثر دارایی‌های دیگر در نظر می‌گیرید، اثربخشی آن محسوس است. مشروط بر اینکه صبور باشید، عجولانه برخورد نکنید و تحت تاثیر افت‌و‌خیزهای بازار به یکباره تغییرات وحشتناکی را در معاملات خود اعمال نکنید، می‌توانید امیدوار به کسب سود‌های متوالی و منظم در این بازار باشید. 
بهترین راه سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه ، پایبندی به یک "برنامه سرمایه‌گذاری بلند مدت" براساس شخصیت سرمایه‌گذاری‌تان است. هم‌چنین در نظر گرفتن یک "استراتژی بلند‌مدت" برای سرمایه‌گذاری در این بازار یکی از بهترین اتفاق‌ها به شمار خواهد رفت. 
نیاز به راهنمایی دارید؟ با ما تماس بگیرید.

2. زیاد از حد تنوع به خرج ندهید

تنوع‌بخشیدن به پرتفوی دارایی‌ها، نقش مهمی در موفقیت سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه ایفا می‌کند. همان توصیه معروفی که می‌گوید همه تخم‌مرغ‌هایتان را در یک سبد نگذارید. با وجود اینکه متخصصان علوم سرمایه‌گذاری معتقدند که در بازار سهام با استفاده از علم تنوع بخشی (Diversification) می‌توانید پارامتر ریسک را به حداقل برسانید؛ اما جالب است که بدانید تنوع بخشیدن از یک جایی به بعد، تاثیر پررنگی روی کاهش ریسک‌های شما ندارد و به جای آن هزینه‌های زمانی و جسمانی برای بررسی‌های مکرر و متوالی به شما تحمیل می‌کند. بهترین گزینه برای تنوع بخشی معقول برای سرمایه‌گذاری، صندوق‌های سرمایه‌گذاری هستند که توسط افراد متخصص و کاردان رصد شده و سبدی مختلفی از دارایی‌ها متشکل از سهام و اوراق را تشکیل می‌دهند. بدین ترتیب در ازای انتخاب یک صندوق سرمایه‌گذاری متناسب با شخصیت خود یک سرمایه‌گذاری هوشمندانه با تخصیص و ترکیب انواع دارایی‌ها خواهید داشت.

3. شایعات را نادیده بگیرید

سرمایه‌گذاری با پول کم اما با سود بالا، یکی از رایج‌ترین شایعات در فضای بازار است که بیشتر اوقات شبیه کلاهبرداری به نظر می‌رسد. بازارهای مالی و سرمایه‌گذاری این امکان را برای کاربران فراهم کرده‌اند تا بتوانند با انواع سطوح دارایی روند سرمایه‌گذاری خود را در بازار پیش برده و کم‌کم به سودهای قابل‌توجهی برسند، اما اگر شما  فرد تازه‌کار علاقه‌مند به شروع سفر سرمایه‌گذاری خود هستید یا اینکه طی سالها تجربیات خوشایندی از سرمایه‌گذاری کسب نکرده‌اید، اکیدا توصیه می‌کنیم از فرمول‌های جادویی پیمودن ره صدساله در یک شب، با مقدار کمی سرمایه، دست بکشید. حتما از درست بودن مرجع ارائه‌دهنده خدمات سرمایه‌گذاری اطمینان حاصل کنید. تامین سرمایه‌ها، شرکت‌های کارگزاری و سبدگردان به شرط برخوداری از مجوز از سازمان بورس و اوراق بهاردار مراکز قابل اعتمادی برای اجرای تصمیمات شما به حساب می‌آیند. 
درآخر مبنای تصمیم‌گیری سرمایه‌گذاری بر روی شایعات می‌تواند ایده بدی باشد. بنابراین همیشه سعی کنید حقیقت را بخرید و شایعه را بفروشید. 

4. تقلید کورکورانه ممنوع!

شایعات تنها چیزی نیستند که می‌توانند شما را به سمت سرمایه‌گذاری‌های ناموفق سوق دهند. کپی‌کردن انتخاب‌های سرمایه‌گذاری اطرافیان که متناسب با میزان ریسک‌پذیری ، ترجیحات سرمایه‌گذاری و سایر شاخص‌ها مانند میزان اهمیت فرد به ضمانت و سرعت نقدشوندگی و....انجام شده‌است، می‌تواند باعث ایجاد مشکلاتی شود.
افرادی که از دیگران کپی می‌کنند، معمولا فرصت‌های خوب سرمایه‌گذاری متناسب با معیارهای خودشان را از دست می‌دهند.  معیارهای انتخاب سرمایه‌گذاری برای افراد متفاوت خواهد بود، نرخ شکست، معافیت از مالیات، سود ثابت و دوره‌ای و یا لحظه‌ای و جهشی، برخورداری از تیم متخصص حرفه‌ای برای مدیریت دارایی، امکان اخذ تسهیلات، امکان سرمایه‌گذاری به صورت حضوری و غیر حضوری و برخورداری از امنیت سرمایه‌گذاری، کسب درآمد از سرمایه‌گذاری.... همه مواردی هستند که پس از اولویت‌بندی آنها می‌توانید تصمیم سرمایه‌گذاری بهتری اتخاذ کنید.
جایی که سرمایه‌گذاران بر اساس حجمه‌های غیر‌واقعی و ترس از عقب ماندن و به تقلید از دیگران شروع به پمپاژ پول به بازار سرمایه کنند، همان جایی است که باید منتظر شکست‌های تلخ و غم‌انگیز آن هم باشند. بهترین راه برای جلوگیری از این اتفاق، بررسی ملاک‌های مناسب خود در مراحل اولیه و سپس انتخاب مسیر سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه به صورت مستقیمیا به صورت غیر مستقیم (در صندوق‌ها) است. 

5. انتظارات واقع بینانه‌ای از سرمایه‌گذاری خود داشته باشید

انتظارات واقع‌بینانه از سرمایه‌گذاری چیزی است که اگر به درستی تعیین نشود؛ نقطه تلاقی افراد با احساس سرخوردگی و پشیمانی خواهد شد.  بنابراین در مسیر تعیین انتظارات از سودآوری یک صندوق سرمایه‌گذاری یا سهام و... نه هیجان زده و اغراق‌آمیز برخورد کنید و نه اینکه نسبت به آن بی‌توجه و بی‌خیال باشید. زمانی که انتظارات به شکل واقع‌بینانه‌ای تعریف نشوند اگر محقق نشوند ترس و وحشت زیادی را به سرمایه‌گذاران خود تحمیل می‌کنند. در این صورت انگیزه افراد برای سرمایه‌گذاری کم شده و به راحتی افراد از این بازار دست می‌کشند. 
سرمایه‌گذاری می‌تواند یکی از بهترین تصمیماتی باشد که  برای خود می‌گیرید، اما شروع کار می‌تواند سخت باشد. با برخوداری از دانش مالی حداقلی و کمی مهارت‌های روانشناسی می‌توانیدبه سادگی سرمایه‌گذاری را در سامانه‌های سرمایه‌گذاری نظیر فراسود ملت (سامانه سرمایه‌گذاری تامین سرمایه بانک ملت) شروع کنید. هنگامی که در سرمایه‌گذاری به طور کامل ماهر شدید، می‌توانید استراتژی‌ها و انواع  روش‌های سرمایه‌گذاری‌های خود را در بازار سرمایه گسترش دهید.. 
با ما همراه باشید.